Muistoja 40 -vuotiselta taipaleelta

4.2.2017

Laajasalon Marttojen perustajajäsenen Maila Kokkosen puhe 40v juhlista.

Syksy 1976 Laajasalo
Uusi lähiö, johon Myllyuron Martat kummeina panivat liikettä. Muistaakseni ”pylväsilmoituksessa” kerrottiin uuden Marttakerhon perustamisesta. Oma tarve pienen pojan äitinä, jotta huushollia oppisi mielekkäämmin hoitamaan, ajoi liikkeelle,  samoin sosiaalisten kontaktien tarve uudella asuinalueella.

Joukko naisia kokoontui srk:n pieniin tiloihin Borgströmin kujalle aloittamaan toimintaa. Kerho perustettiin. Ainoa kerta, jolloin puh.johtajaksi oli kaksi ehdokasta. Helena Lauttanen valittiin. Tomerasti lähti toiminta Helenan johdolla vauhtiin. Aluksi kokoonnuttiin joka viikko, intoa riitti. Pikkumarttatoimintaa oli myöskin.

Mistä tilat toiminnalle?
Srk:n yläsali, silloinen ”kirkko”, Ylistalo, Rudolfin Palvelutalo ja Laajasalon kirkko.
Siinä matkaa, jota on yhdessä taivallettu.

Teemat
- koti, kotitalous, kansainvälisyys
- oma hyvinvointi,josta seuraa perheen ja lähimmäisten , jopa oman alueen hyvinvointi
- puutarha. kasvit, kompostointi (Kaarina Heinon aikana)
- käsityöt: sukkia vauvasta sotapoikiin ja isoäidin neliöitä (Marketta Aholan aikana)
- ruoka – uusi ravitsemustietous, kurssit (Raija Helanderin aikana)
- järjestötietous läpi historian (esim. Sirkka Lindströmin aikana)
- kansalaistaidot, avainten suoritus
- kulttuuri: kirjallisuus(Raija Helanderin ja Salme Aallon aikana), liikunta, teatteri, taidenäyttelyt
- matkat lähellä ja vähän kauempanakin
- perinteet: meidän tehtävä on siirtää niitä edelleen esim. kouluille ja nuorille perheille. Omana esimerkkinä 6 v:n pojanpojan Jaakon kanssa opeteltiin neulan ja langan käyttöä. Juhon(3 v) kanssa perattiin mökillä särkiä. Kuha oli liian vaikeaa.
- puh.johtajat, hallitukset, eri virkailijat ja jokainen jäsen = LAAJASALON MARTAT

40 v:n jälkeen on edessä uusi haaste, Kruunuvuoren asuinalue (n.10 000 asukasta). Halutaanko olla Marttaa ja Mariaa? Haluaako joku uusi tulla joukkoon? Olemmeko valmiit?

Puolet elinajastani olen ollut Martta.
Kiitos ystävyydestä, avusta, viisaudesta, uusista ideoista, yhdessäolosta.

Muistelen Jenniä, Astridia, Mariannea. Irjan positiivisuus ja helskyvä nauru ei unohdu tai Salmen hiljaisuus.

Moni on siirtynyt joukostamme taivaallisiin Marttoihin, viimeksi Raija. Toisten tehtävä on jatkaa.

Kiitos hallitukselle juhlista ja Marjatalle puh.johtajana piirteestä, jota moni ei ehkä tiedosta. Hän arvostaa senioriteettia kyselemällä usein ”Mitä mieltä Maila olet, voidaanko tehdä ja toimia näin?”

Reki puh.johtajana on joskus nuoskakelillä melko raskas vetää. Hyvin vedetty!

ONNEA JA MENESTYSTÄ MEILLE!

”SIVISTYSTÄ KODEILLE” on edelleen tänäkin päivänä 2000-luvulla tarpeen.

Maila Kokkonen